Masa Muda dan Masa Depan

Bismillahirrahmanirrahim.

Dalam hidup kita mesti ada moment2 yang pahit, yang manis. Dan menjadi seorang manusia, ada masanye kita terlupa moment2 tu. Huhu

Beberapa hari yang lepas, I was browsing my StatCounter untuk blog ni. Ade orang search keyword and terjumpa satu post yang aku pernah tulis.

Keyword: mana nak cari duit

Post yang aku pun dah tak ingat aku pernah tulis tu ialah,

This was the moment when MARA dah stop bagi allowance RM 500 sebulan (dalam agreement bila sampai last semester MARA dah tak bagi) and the moment aku dan Pali decided nak kahwin.

Macam2 buat masa tu, nak cari duit. Nak buat tuisyen, edarkan flyers tuisyen dengan Ummi (tapi takde respon hence the post), jual T-Shirt labuh, join “hari-hari login Facebook dapat duit” hahaha. Macam mane ntah boleh terpedaya. And aku banyak join yang bila orang klik link kte, kte dapat duit. Huhu.

Mase ni 2010, umur aku 21tahun. Dah stress nak cari duit. I believe ramai yang merasai stress macam ni di usia yang muda. Especially bile kte ade plan nak buat something. And kte berfikir untuk masa depan. Sebab tu ramai students decide to earn extra income, jual topup, keje part time kat kedai makan, jual burger.

When I mention berfikir untuk masa depan, contohnye, nak start simpan duit untuk kahwin walaupun tak jumpa pasangan lagi. Things like that. Ade orang selesa dengan keadaan kewangan dorang sekarang, just because dorang tak aware ape yang akan terjadi masa depan. Bila tengok orang lain keje part time weekend, rase orang tu takde life.

Aku boleh cakap sebab aku pun pernah ade dalam keadaan tu. My father gave me RM 500 monthly allowance, MARA bagi RM 500 monthly allowance. Sebulan dapat RM1000, rase selesa sangat. Budak 21tahun dapat RM 1000 without doing anything. Okay tanggungjawab mase tu ialah belajar rajin2. hihi. Boleh beli barang, makan sedap2, jalan2, duit habis, jatuh miskin kejap, bulan depan dapat lagi. Nampak tak cycle yang sangat comfortable tu?

The moment MARA stop as I mentioned kat atas tadi, and the moment decide nak kahwin, suddenly I was freaked out! Sebelum tu takde ape pun sebab selesa.

Freaked out and cari solution macam aku cerita kat atas. Bukannye sedih, risau, stress, merungut, tunggu duit dari langit, tak buat ape2. Dan Allah sentiasa tau ape yang kte sangat sangat NAK dan PERLUkan. I’m a proud Herbalife Independent Distributor since then. Alhamdulillah :D

Aku kenal ramai people at young age yang dah ade this kind of mindset for the future. Of course la kenal dalam Herbalife kan. Hehe.

Ernie, 23tahun, student UiTM Arau, Perlis. Earn RM 1500.

Sakinah, 19tahun, student UIA Gombak, earn RM4k.

Tudung hitam: Fatin Syahirah, umur 22tahun, student kat University Msia Kelantan, earn RM 5k

Tudung oren: Anis, student UIA Gombak, earn RM6500.

Sarah. 21tahun, student Psychology di UTM Skudai. Sarah earn RM 5k-6k.

Oooo yeah. :)

Wana, 23tahun, student Psychology kat UTM Skudai jugak, earn RM 5k-6k.


Harith, 21 tahun, student Actuarial Science di UKM, earn RM 5500.


Raaaaaamai lagi young generation macam dorang ni. We’ll be at Pullman Putrajaya 30hb September. Let’s meet up with everyone! Create and design your future yourself while you’re still young!

“Pada hari kiamat tidak seorangpun hamba diperkenankan meninggalkan posisinya kecuali ditanya lima perkara. Tentang penggunaan umurnya, masa mudanya, kekayaannya dari mana dia peroleh dan untuk apa digunakan dan apa yang dilakukan terhadap ilmunya.” (HR Tirmidzi :2416)

EARN EXTRA INCOME: RAHMAH 0132107729, PALI 0139710758